Premier League Preview 2022/2023 (Part 1)

03/08/2022 11:45
        Ξεκινάει σε λίγες ημέρες η Premier League, το κατά πολλούς καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και πάμε να πούμε δυο λόγια για το τι περιμένουμε να δούμε. Πριν ξεκινήσουμε όμως με την ανάλυση των ομάδων, ας αναφερθούμε στο τι ισχύει φέτος στο Νησί.
        Το εναρκτήριο λάκτισμα θα δοθεί την Παρασκευή στο Σέλχαρστ Παρκ στο Λονδίνο με τον αγώνα μεταξύ των ομάδων Κρίσταλ Πάλας και Άρσεναλ και η αγωνιστική περίοδος θα ολοκληρωθεί στις 28 Μαΐου. Ενδιάμεσα θα υπάρξει διακοπή για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ στις 13 Νοεμβρίου και η επανέναρξη θα γίνει με τη διεξαγωγή των αγώνων στο πλαίσιο της «Boxing Day». Μία βασική διαφοροποίηση συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι από φέτος οι Άγγλοι υιοθέτησαν τον κανονισμό των πέντε αλλαγών, όπως ισχύει στη μετά – κόβιντ εποχή σε αρκετά πρωταθλήματα.

        Οι τέσσερις πρώτες ομάδες θα συμμετάσχουν στο Champions League της επόμενης περιόδου, ενώ η ομάδα που θα τερματίσει 5η θα πάρει το εισιτήριο για το Europa League. Οι νικητές του Κυπέλλου Αγγλίας και του Λιγκ Καπ θα συμμετάσχουν στο Europa League και στο Conference League της σεζόν 2023/2024 αντίστοιχα. Αν όμως οι νικητές των εν λόγω διοργανώσεων έχουν ήδη κερδίσει τη συμμετοχή σε αυτά μέσω της τελικής κατάταξης του πρωταθλήματος, τότε έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μπορεί να δώσουν και η 6η και 7η θέση, όπως έχει συμβεί τις περισσότερες φορές στο παρελθόν.

        Σε περίπτωση ισοβαθμίας, θα μετρήσει η καλύτερη διαφορά γκολ, και αν υπάρξει πάλι ισοπαλία καλύτερη θέση θα λάβει η ομάδα που έχει πετύχει τα περισσότερα τέρματα.

Μάντσεστερ Σίτι
 
Ήρθαν: Χάαλαντ (Ντόρτμουντ), Φίλιπς (Λιντς), Ορτέγκα (Αρμίνια Μπίλεφελντ), Αλβάρες (Ρίβερ Πλέιτ)
Έφυγαν: Στέρλινγκ (Τσέλσι), Χεσούς (Άρσεναλ), Ζιντσένκο (Άρσεναλ), Πόρρο (Σπόρτινγκ Λισαβόνας), Φερναντίνιο (Ατλέτικο Παραναένσε)
Προπονητής: Πεπ Γκουαρντιόλα (7η σεζόν στην ομάδα)

        Σταθερή γενικά σε όλη τη σεζόν, απώλεσε στο τέλος το προβάδισμα που είχε από τη Λίβερπουλ και φτάσαμε τελευταία αγωνιστική όπου κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια με μεγάλη ανατροπή κόντρα στην Άστον Βίλα, μετατρέποντας το εις βάρος της 0-2 σε 3-2 μέσα σε 5 λεπτά, ξυπνώντας μνήμες από το 2012 όταν με δύο γκολ των Τζέκο και Αγκουέρο στις καθυστερήσεις του αγώνα κόντρα στην ΚΠΡ, κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Η αλήθεια είναι όμως ότι ποτέ η Σίτι δεν έχασε την πρωτιά, καθώς μέχρι να ολοκληρωθεί η ανατροπή στο Έτιχαντ, η Λίβερπουλ δεν είχε καταφέρει να πάρει το προβάδισμα κόντρα στη Γούλβς.

        Κι εκεί που όλοι λέγαμε ότι ο Γκουαρντιόλα δεν προτιμά σέντερ φορ, από φέτος θα έχει στη διάθεσή του δυο παίχτες σε αυτή τη θέση. Αρχικά η Σίτι κατάφερε και έκανε το «μπαμ» του καλοκαιριού και έντυσε στα γαλανόλευκα τον Χάαλαντ, πληρώνοντας μόλις 60εκ. ευρώ στην Ντόρτμουντ, ποσό το οποίο αντιστοιχούσε στη ρήτρα αποδέσμευσης. Οι προσδοκίες είναι τεράστιες για τον Νορβηγό, όμως η ιστορία έχει δείξει ότι οι παίχτες που προέρχονται από την Μπουντεσλίγκα δυσκολεύονται αρκετά (τουλάχιστον τον πρώτο καιρό) να προσαρμοστούν στο πρωτάθλημα της Αγγλίας και θα περιμένουμε να δούμε τι μπορεί να καταφέρει. Ο δεύτερος θα είναι ο Αλβάρες, ο οποίος είχε αποκτηθεί στην περσινή χειμερινή μεταγραφική περίοδο από τη Ριβερ Πλέιτ και είχε δοθεί σε αυτή ως δανεικός μέχρι τη λήξη της περσινής περιόδου, ενώ πολύ σημαντική προσθήκη ήταν αυτή του Φίλιπς από τη Λιντς, ο οποίος σίγουρα θα ανεβάσει το επίπεδο της ομάδας στο κέντρο.

        Φυσικά, υπήρξαν και αποχωρήσεις από την ομάδα. Ο Φερναντίνιο διανύοντας πλέον το 38ο έτος της ηλικίας, μετά από 9 χρόνια παρουσίας στην ομάδα επέστρεψε στην πατρίδα του, αφού ο χρόνος συμμετοχής είχε μειωθεί αισθητά. Από την επιθετική γραμμή Στέρλινγκ και Χεσούς μετακόμισαν στο Λονδίνο σε Τσέλσι και Άρσεναλ αντίστοιχα, αναζητώντας μια θέση βασικού μιας και πέρυσι ξεκίνησαν σε αρκετούς αγώνες από τον πάγκο της ομάδας, ενώ από την αμυντική γραμμή παρελθόν αποτελεί και ο Ζιντσένκο.

        Ταμείο θετικό; δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά. «Πήραν Χάαλαντ και Φίλιπς και δεν ανέβηκαν επίπεδο;» ίσως σκέφτεστε κάποιοι.. Μάλλον προς το ναι κλίνουμε κι εμείς. Σίγουρα όμως μιλάμε για αλλαγή φιλοσοφίας στο επιθετικό κομμάτι και αναμένουμε να δούμε με αγωνία τα αποτελέσματα.

        Στόχος της ομάδας, για ακόμα μία χρονιά θα είναι η πρωτιά, ξεκινάει από θέση ισχύος, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο βασικός στόχος και ο διακαής πόθος της ομάδας θα είναι η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ με ότι αυτό συνεπάγεται για τις εγχώριες διοργανώσεις.

Λίβερπουλ

Ήρθαν: Νούνιες (Μπενφίκα), Καρβάλιο (Φούλαμ), Ράμσεϊ (Αμπερντίν)
Έφυγαν: Μανέ (Μπάγερν), Μιναμίνο (Μονακό), Οριγκί (Μίλαν), Γουίλιαμς (Νότινγχαμ)
Προπονητής: Γιούργκεν Κλοπ (8η σεζόν)

        Έκανε το χρέος της την τελευταία αγωνιστική κόντρα στη Γουλβς και κατάφερε έστω και δύσκολα να την κερδίσει με 3-1, αλλά ο θρύλος της ομάδας Στίβεν Τζέραρντ, αυτή τη φορά από τον πάγκο της Άστον Βίλα, δεν κατάφερε να της χαρίσει το πρωτάθλημα κόβοντας βαθμούς από τη Σίτι. Στα παράδοξα του αγώνα της Λίβερπουλ είναι ότι το γκολ του Σαλάχ (2-1) πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους παίχτες της ομάδας, καθώς είχαν λανθασμένη πληροφόρηση για τον σκορ του αγώνα στο Έτιχαντ (https://www.youtube.com/watch?v=QwaaRqWZNvA). Στα υπόλοιπα, η κατάκτηση του κυπέλλου και του Λιγκ Καπ επούλωσε κάπως τις πληγές που άφησαν η απώλεια του πρωταθλήματος και του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά σε γενικές γραμμές η χρονιά κρίνεται ικανοποιητική για τους Reds.

        Έντονη η μεταγραφική περίοδος για την ομάδα του Άνφιλντ, καθώς τον ερχομό του Νούνιες διαδέχτηκε η αποχώρηση του Μανέ για το Μόναχο, ενώ υπήρξε και η φήμη ότι τίθεται προς πώληση ο Σαλάχ, καθώς το συμβόλαιο του έληγε το καλοκαίρι του 2023 και φάνηκε αρχικά να μην υπάρχει συμφωνία για ανανέωση. Τελικά οι δυο πλευρές τα βρήκαν και ο Σαλάχ θα συνεχίσει να αγωνίζεται με τα χρώματα της Λίβερπουλ μέχρι το καλοκαίρι του 2025, με την ανακοίνωση να γίνεται από το νησί της Μυκόνου, όπου βρισκόταν για διακοπές ο Αιγύπτιος.

        Περίεργη για τα δεδομένα της Λίβερπουλ έδειξε η μεταγραφή του Νούνιες, καθώς τόσο η ηλικία (23 ετών με μόλις δυο χρονιές σε υψηλό επίπεδο), όσο και το ποσό που δαπανήθηκε (75 εκ. ευρώ + 25 εκ ευρώ μπόνους επίτευξης στόχων) αλλά και η θέση που αγωνίζεται (κλασσικό 9αρι) είναι στοιχεία παίχτη κόντρα τόσο στη φιλοσοφία του συλλόγου όσο και του Γερμανού τεχνικού. Οι αποχωρήσεις των Μιναμίνο και Οριγκί, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως απώλεια καθώς δεν κατάφεραν ποτέ να καθιερωθούν σταθερά στην ενδεκάδα, ενώ η έλευση των Ράμσεϊ και Καρβάλιο περισσότερο ως επένδυση για το μέλλον μπορούν να χαρακτηριστεί.
        Αμυντικά και στο κέντρο δεν περιμένουμε να δούμε κάτι διαφορετικό και μένει να φανεί στο γήπεδο αν ο Νούνιες θα καταφέρει να καλύψει το κενό που άφησε στην τριάδα της κορυφής ο Μανέ.

        Για άλλη μια χρονιά οι «Κόκκινοι» θα αποτελέσουν διεκδικητές όλων των διοργανώσεων στις οποίες θα συμμετάσχουν, στόχος στο πρωτάθλημα δεν μπορεί να αποτελέσει κάτι άλλο πέραν της πρωτιάς, ωστόσο μεγάλο ρόλο σε αυτό θα παίξει η επιθετική επίδοση της ομάδας και η χημεία στην τριάδα κρούσης.

Τσέλσι

Ήρθαν: Στέρλινγκ (Μάντσεστερ Σίτι), Κουλιμπαλί (Νάπολι), Γκάλαχερ (Κρίσταλ Πάλας – επιστροφή από δανεισμό), Μπρόχα (Σαουθάμπτον - επιστροφή από δανεισμό)
Έφυγαν: Λουκάκου (Ιντερ), Ρούντινγκερ (Ρεάλ Μαδρίτης), Κρίστενσεν (Μπαρτσελόνα), Σαούλ (Ατλέτικο Μαδρίτης – λήξη δανεισμού),
Προπονητής: Τόμας Τούχελ (3η σεζόν)

        Μέτρια μπορεί να χαρακτηριστεί η 2η σεζόν του Τούχελ στον πάγκο της ομάδας. Την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ στην πρώτη του χρονιά, διαδέχτηκαν δυο χαμένοι τελικοί (Κυπέλλου και Λιγκ Καπ) στα πέναλτι από τη Λίβερπουλ, ένας αποκλεισμός στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ από τη μετέπειτα νικήτρια του θεσμού Ρεάλ Μαδρίτης και μία μέτρια πορεία για τα δεδομένα τα ομάδας στο εγχώριο πρωτάθλημα, η λήξη του οποίου τη βρήκε να προκρίνεται εύκολα μεν στους ομίλους του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ, ποτέ όμως δεν κατάφερε να διεκδικήσει κάτι περισσότερο στο κυνήγι του τίτλου.

        Το φετινό καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι, έδειξε ότι η αίγλη του συλλόγου ανήκει στο παρελθόν. Αρκετοί από τους φετινούς στόχους χάθηκαν, καθώς οι παίχτες προτίμησαν να μεταγραφούν σε άλλες ομάδες. Ενδεικτικό το παράδειγμα του Ραφίνια που ενώ η Τσέλσι τα είχε βρει σε όλα με την Λιντς, ο παίχτης πίεσε και τελικά κατάφερε τη νέα χρονιά να αγωνίζεται με τα χρώματα των Μπλαουγκράνα. Μία από τα ίδια και στο εσωτερικό της ομάδας με αρκετούς να εκδηλώνουν τάσεις φυγής. Όλο αυτό φυσικά έχει αντίκτυπο τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι, όσο και στο οικονομικό. Δαπανήθηκαν κοντά στα 100 εκ. ευρώ για να έρθουν στην ομάδα οι Κουλιμπαλί και Στέρλινγκ ώστε να καλύψουν κάποια από τα κενά που δημιούργησαν η φυγή των Κρίστενσεν, Ρούντιγκερ (ως ελεύθεροι) και Λουκάκου (ως δανεικός έναντι 8 εκ. ευρώ). Για να είμαστε και δίκαιοι όμως, η φυγή του Λουκάκου, μόνο κακό δεν μπορεί να κάνει γιατί και αγωνιστικά δεν μπόρεσε να προσφέρει το αναμενόμενο, ενώ παράλληλα με δηλώσεις του έβαλε αρκετές «φωτιές» στα αποδυτήρια του Στάμφορντ Μπριτζ τη χρονιά που πέρασε.

        Σίγουρα το καλοκαίρι δεν κύλησε όπως το περίμενε ο Γερμανός τεχνικός, καθώς μεταγραφικά η μια σφαλιάρα διαδεχόταν την άλλη. Και αν στο «Στέρλινγκ αντί Λουκάκου» ίσως στο τέλος της σεζόν μπει θετικό πρόσημο, η απώλεια του Ρούντιγκερ αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να καλύπτεται επάξια. Επίσης έντονη είναι η φημολογία ότι επίκειται η απόκτηση του Κουκουρέγια, καθώς έχει κατατεθεί επίσημη πρόταση στην Μπράιτον, η οποία καλύπτει τα 50 εκ λίρες που ζητά η Μπράιτον ως αποζημίωση με τον παίχτη να πιέζει ώστε να αποχωρήσει. Μία κίνηση βέβαια που μοιάζει περισσότερο σαν κίνηση απελπισίας παρά ουσίας. Η ποιότητα του παίχτη είναι δεδομένη, αλλά ένα προβληματισμό τον έχουμε ως προς το γιατί να δοθούν τόσα χρήματα για να αποκτηθεί ένας παίχτης σε μια θέση που υπάρχει έμψυχο δυναμικό, εκτός αν επίκειται κάποια αποχώρηση στο άμεσο μέλλον.

        Δεν περιμένουμε να δούμε κάτι καλύτερο από αυτό που παρουσίασε την περσινή χρονιά η ομάδα και ρεαλιστικός στόχος θα είναι η κατάκτηση μιας εκ των τεσσάρων θέσεων που θα οδηγήσει στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά δεν θα μας κάνει και εντύπωση αν τελικά δεν τα καταφέρει.

Τότεναμ
 
Ήρθαν: Ριτσάρλισον (Έβερτον), Μπισούμα (Μπράιτον), Σπενς (Μίντλεσμπρο), Πέρισιτς (Ίντερ), Φορστερ (Σαουθάμπτον), Λενγλέ (Μπαρσελόνα),
Έφυγαν: Μπέργκουιν (Άγιαξ),
Προπονητής: Αντόντιο Κόντε (2η σεζόν)

        Τις καλές εμφανίσεις των Γουλβς κατά τη διάρκεια της θητείας του, εξαργύρωσε ο Νούνο και έκατσε στον πάγκο της ομάδας στην αρχή της περασμένης σεζόν. Τη νίκη επί της Μάντσεστερ Σίτι στο ντεμπούτο του στον πάγκο της ομάδας και το 3/3 στις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος διαδέχτηκαν οι μέτριες εμφανίσεις της ομάδας και φτάσαμε αρχές Νοεμβρίου, όταν ο Αντόνιο Κόντε ανέλαβε να βγάλει την ομάδα από την «κρίση» και την 9η θέση στο πρωτάθλημα. Με όπλο την αμυντική τακτική και ένα εκπληκτικό Σον (23 γκολ και χρυσό παπούτσι/ 7 ασίστς, αλλά φυσικά δεν χωρούσε στην καλύτερη ενδεκάδα της χρονιάς!!!) κατάφερε να δημιουργήσει ένα συμπαγές σύνολο και με εκπληκτικό φίνις, να καλύψει την απόσταση των 5 βαθμών που την χώριζε από την Άρσεναλ 3 αγωνιστικές πριν τη λήξη και να οδηγήσει της ομάδα του Λονδίνου στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μετά από 3 χρόνια.

        Ιδιαίτερα δραστήριοι οι «Πετινοί» στο μεταγραφικό παζάρι. Ριτσάρλισον, Μπισούμα, Πέρισιτς και Λενγκλέ από φέτος θα είναι κάτοικοι Λονδίνου, ενώ μέρος των χρημάτων που δαπανήθηκαν για την απόκτησή τους έφερε στα ταμεία του συλλόγου η πώληση του Μπέργκγουιν στον Άγιαξ. Οι κινήσεις αυτές μας προδιαθέτουν ότι θα δούμε κάτι καλό φέτος και αν οι Λενγκλέ και Πέρισιτς έχουν ήδη αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο και ξέρουμε τι μπορούμε να περιμένουμε, μένει να δούμε αν θα τα καταφέρουν οι Ριτσάρλισον και Μπισούμα, οι οποίοι διαθέτουν τις περγαμηνές για να ανεβάσουν επίπεδο στην ομάδα του Κόντε.

        Η εικόνα των τελευταίων αγωνιστικών αλλά και οι προσθήκες του καλοκαιριού σε συνδυασμό με την παραμονή όλων των παικτών – κλειδιά για την ομάδα, δείχνουν ότι η Τότεναμ μπορεί να ανέβει επίπεδο φέτος και γιατί όχι να μπορέσει να μπει σφήνα στους 2 μεγάλους.

Άρσεναλ
 
Ήρθαν: Χεσούς (Μάντσεστερ Σίτι), Ζιντσένκο (Μάντσεστερ Σίτι), Βιειρα (Πόρτο), Τέρνερ (Νιου Ινγκλαντ), Μαρκίνιος (Σάο Πάολο)
Έφυγαν: Λακαζετ (Λυών), Λενό (Φούλαμ)
Προπονητής: Μικέλ Αρτέτα (4η σεζόν)

        Τρεις ήττες στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν και η γνωστή γκρίνια ξεκίνησε να απλώνεται πάνω από το Fly Emirates. Η δύσκολη νίκη κόντρα στην πιο αδύναμη ομάδα του πρωταθλήματος (Νόριτς) την 4η αγωνιστική έδωσε το έναυσμα για τη μεταμόρφωση της ομάδας και το 5-2-0 συνολικά τις επόμενες αγωνιστικές. Ο Αρτέτα κατάφερε να πάρει τα μέγιστα από το ρόστερ της ομάδας, ανέδειξε το ταλέντο πολλών από τους μικρούς σε ηλικία παίχτες που έχει στη διάθεση του και φτάσαμε 3 αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος να είναι φαβορί για την κατάκτηση της 4ης προνομιούχου θέσης για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Κάπου εκεί η πίεση μάλλον λύγισε τους μικρούς Κανονιέρηδες, ήττα με κάτω τα χέρια από την Τότεναμ στο ντέρμπι του Λονδίνου, αγνώριστη στο ματς κόντρα στη Νιουκάστλ – δεύτερη ήττα σε 4 ημέρες - και το όνειρο απομακρύνθηκε.

        Παρά το κακό τελείωμα, θα κρατήσουμε ότι μέσα στη χρονιά αρκετοί παίχτες, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, κατάφεραν να δείξουν ότι μπορούν να σηκώσουν το βάρος της φανέλας και σίγουρα θέτουν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός καλού συνόλου.

        Σημαντικές οι προσθήκες για τους Κανονιέρηδες αυτό το καλοκαίρι. Πάνω από 100 εκ. ευρώ βγήκαν από τα ταμεία του συλλόγου και έτσι μετακόμισαν από το Μάντσεστερ στο Λονδίνο ο Χεσούς και ο Ζιντσένκο, ενώ κατάφεραν να ντύσουν στα ερυθρόλευκα τον ιδιαίτερα ταλαντούχο Φάμπιο Βιειρά από την Πόρτο, αλλά και το 19χρονο Μαρκίνιος από τη Σάο Πάολο. Στον αντίποδα παρελθόν αποτελεί ο Λακαζέτ από την επίθεση της ομάδας, ο οποίος επέστρεψε στα πάτρια εδάφη και συγκεκριμένα στη Λυών, ενώ παράλληλα έφυγαν με μεταγραφή οι Γκεντουζί και Μαυροπάνος οι οποίοι ήταν ήδη εκτός ομάδας και αγωνίζονταν δανεικοί σε Μαρσέιγ και Στουργκάρδη αντίστοιχα. Τέλος αποχώρησε απο την ομάδα ο Λενό, ο οποίος την περσινή χρονιά έμεινε στον πάγκο, λόγω των εκπληκτικών εμφανίσεων του Ραμσντέιλ. 

        Το ταμείο μέχρι στιγμής κρίνεται θετικό. Ο Λακαζέτ πέρυσι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και προς το τέλος της περιόδου είχε χάσει και τη θέση από τη βασική ενδεκάδα. Η αντικατάστασή του από τον Χεσούς θα ανεβάσει την ποιότητα στην επιθετική γραμμή της ομάδας. Ο Βραζιλιάνος τόσο στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, όσο και στα πρώτα φιλικά της ομάδας έδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Αντίστοιχα η ποιότητα του Ζιντσένκο είναι ήδη γνωστή και τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι θα πάρει φανέλα βασικού, ενώ ο Βιεϊρά θα συμπληρώσει ένα ιδιαίτερα νεανικό και ταλαντούχο ρόστερ στα χαφ.

        Στόχος της ομάδας θα είναι η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ και η αλήθεια είναι ότι μπορεί, αν και υπολείπεται σε αξία παιχτών συγκριτικά με αυτή των υπόλοιπων διεκδικητών, αλλά θεωρούμε ότι η ομάδα έχει θέσει σωστές βάσεις για να δημιουργήσει μια ανοδική πορεία στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο φέτος θα υπάρχουν και οι μεσοβδόμαδες ευρωπαϊκές υποχρεώσεις στο Γιουρόπα Λιγκ και μένει να δούμε αν το σύνολο του Μικέλ Αρτέτα διαθέτει το ικανό βάθος να ανταπεξέλθει επάξια σε όλες τις διοργανώσεις.
 
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ήρθαν: Μαρτίνες (Άγιαξ), Έρικσεν (Μπρέντφορντ), Μαλάσια (Φέγενορντ)
Έφυγαν: Περέιρα (Φούλαμ), Πογκμπά (Γιουβέντους), Λίνγκαρντ (Νότινγχαμ), Μάτιτς (Ρόμα), Χέντερσον (Νότινγχαμ Φόρεστ), Καβάνι (ελεύθερος), Χουάν Μάτα (ελεύθερος)
Προπονητής: Ερικ Τεν Χαγκ (1η σεζόν)

        Η έλευση των Ρονάλντο, Σάντσο και Βαράν στην περσινή καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο δημιούργησαν υψηλές προσδοκίες στους φιλάθλους των «Κόκκινων Διαβόλων», κάτι το οποίο δεν υλοποιήθηκε ποτέ μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Η απόδοση των περισσότερων παιχτών κυμάνθηκε αρκετά κάτω από το αναμενόμενο. Μέτριες και συνολικά οι εμφανίσεις της ομάδας, ενώ ποτέ δεν την είδαμε να λειτουργεί ως σύνολο. Κάποια ξεσπάσματα μέσα στη χρονιά οφείλονταν καθαρά στο ταλέντο και στις ατομικές εμπνεύσεις των παιχτών. Η αντικατάσταση του Σόλσκιερ στον πάγκο της ομάδας από τον Ράνκινγκ δεν άλλαξε τίποτα προς το καλύτερο, με επακόλουθο να τίθεται από νωρίς εκτός στόχων και η λήξη του πρωταθλήματος να την βρίσκει στην 6η θέση, κερδίζοντας τη συμμετοχή της στο φετινό Europa League.

        Έκτη προσπάθεια για την ομάδα του Μάντσεστερ να καταφέρει να καλύψει, το δυσαναπλήρωτο μέχρι τώρα κενό, που έχει αφήσει στον πάγκο της ομάδας ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Μπορεί όμως η πρόσληψη ενός ανερχόμενου στα μάτια πολλών προπονητή, να αντιμετωπίστηκε θετικά από την πλειονότητα των φιλάθλων, ωστόσο το επίκεντρο του καλοκαιριού δεν ήταν άλλο από τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος ζήτησε να αποχωρήσει. Δεν ενσωματώθηκε από την αρχή με την αποστολή της ομάδας για το βασικό στάδιο προετοιμασίας και ψάχνει διακαώς να βρει τη νέα του ομάδα, χωρίς όμως να δείχνει ευπρόσδεκτος σε κάποιο από τα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης. Από την άλλη ο αγγλικός σύλλογος προσπαθεί με κάθε τρόπο να τον κρατήσει στην ομάδα, και όλο αυτό μόνο καλό δεν έχει κάνει στους «Κόκκινους Διάβολους».

        Μέχρι στιγμής ο Τεν Χααγκ δείχνει να εμπιστεύεται παίχτες γνωστούς σε αυτόν από τη θητεία του στο ολλανδικό πρωτάθλημα, και έτσι Μαρτίνες και Μαλάσια προστέθηκαν στο ρόστερ της ομάδας. Σημαντική επίσης ήταν και η προσθήκη του Κρίστιαν Έρικσεν, ο οποίος μετά το γνωστό σε όλους μας πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, επανήλθε πέρυσι στην ενεργό δράση με τη φανέλα της Μπρέντφορντ, ενώ τίθεται στη διάθεση του προπονητή και ο Μαρσιάλ, ο οποίος επέστρεψε από το δανεισμό του στη Σεβίλλη. Αρκετές όμως ήταν οι αποχωρήσεις από την ομάδα (Περέιρα, Πογκμπά, Λίνγκαρντ, Μάτιτς, Χέντερσον, Καβάνι, Χουάν Μάτα), κάποιες εξ αυτών όμως απαραίτητες. Το ρόστερ πέρυσι παρουσίαζε κακή κατανομή, καθώς σε κάποιες θέσεις υπήρχε πληθώρα παιχτών ενώ σε κάποιες άλλες απουσίαζε το βάθος στον πάγκο.

        Πολλοί οι γρίφοι που θα πρέπει να λύσει ο Τεν Χάαγκ και ένας εξ΄ αυτών θα είναι το αμυντικό δίδυμο στο κέντρο της άμυνας. Θα χάσει τη φανέλα βασικού φέτος ο Μαγκουάιρ, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει ακούσει πολλά για τα αρκετά λάθη και τις μέτριες εμφανίσεις του; (και όχι άδικα είναι η αλήθεια)

        Τι θα περιμένουμε να δούμε, άγνωστο. Στα μάτια μας αυτή τη στιγμή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό του πρωταθλήματος.

        Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν άλλα δύο μέρη με τις αναλύσεις των υπόλοιπων ομάδων της Premier League, ενώ σας υπενθυμίζουμε ότι τρέχει διαγωνισμός στο fantasy της Premier League με έπαθλα συνδρομές διάρκειας 3 μηνών. Αναλυτικές οδηγίες εδώ.



Γιάννης Ρούσσος, AlexM

Αρθρογραφία

Ποιοι Είμαστε

about us

Makrabet Twitter

MAKRABET TWITTER

Makrabet Facebook

2022 09 MAKRABET FB
01716187327