Αφιέρωμα NBA: Pacific Division

14/10/2017 11:18
Προ των πυλών το αγαπημένο μας ΝΒΑ, που θα μας συντροφεύει σε καθημερινή βάση τις κρύες νύχτες του χειμώνα και συνολικά για ένα διάστημα 7+ μηνών. Λίγες μέρες έμειναν, τα ξημερώματα της 18ης Οκτώβρη ανοίγει η αυλαία. Για να υπάρχει χρόνος για μελέτη ώστε να μπείτε στα ενδότερα με τη βοήθεια μου ανεβαίνουν σταδιακά τα αφιερώματα για τις 6 υπό περιφέρειες. Προτελευταία έρχεται η Pacific Division με την ανάλυση των 5 ομάδων του Ειρηνικού (Warriors, Lakers, Clippers, Suns, Kings). Εννοείτε κάτω από το κείμενο είναι ευπρόσδεκτα σχόλια, παρατηρήσεις, ερωτήσεις και ότι άλλο θέλετε. Καλή σεζόν να έχουμε!

GS Warriors: Με την ίδια πετυχημένη συνταγή

Τι έκαναν πέρσι:

Επιβεβαίωσαν τη δυναμική τους και μέσα στο παρκέ και κατέκτησαν πανεύκολα το δαχτυλίδι του πρωταθλητή, όπου… γλέντησαν τους Cavaliers, υποτάσσοντας τους με 4-1. Παράλληλα έχασαν ιδανική ευκαιρία να γίνουν η πρώτη ομάδα που θα στέφονταν πρωταθλήτρια με το αήττητο στα πλέι-οφ. Και πάλι όμως κατέχουν το καλύτερο ρεκόρ (16-1) στην post-season. Κέρδισαν τα πρώτα 12 ματς, «σκουπίζοντας» κατά σειρά Blazers, Jazz, αλλά και Spurs.

Στην κανονική περίοδο επίσης έσπασαν πλάκα, κατακτώντας με υποτυπώδη άνεση την κορυφή της Δυτικής περιφέρειας με ρεκόρ 67-15, όντας η πιο παραγωγική ομάδα στο ΝΒΑ με 115.9 πόντους μ.ο. Επιπλέον, ήταν και η πιο εύστοχη στα σουτ εντός πεδιάς, με το 56.4% να είναι το υψηλότερο ποσοστό ομάδας στην ιστορία του ΝΒΑ.

Ρόστερ:
Αναμενόμενη εξέλιξη πως διατήρησαν στο 100% τους παίκτες που τους έχουν χαρίσει 2 πρωταθλήματα την τελευταία 3ετια. Και δεν αναφέρομαι προφανώς μόνο στα «αστέρια», αλλά και στο supporting cast, που διαθέτει εξίσου σημαντικούς παίκτες, μιας και ο καθένας με τον τρόπο του βάζει το δικό του λιθαράκι σε αυτό το γερό οικοδόμημα που έχει χτιστεί.

Φυσικά το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το παραπάνω οφείλεται στον Durant, που δεν απαίτησε (όπως πιθανότατα να έκανε άλλος στη θέση του) maximum συμβόλαιο, το οποίο μεταφράζεται σε 34.5 εκ. ευρώ ετησίως. Απεναντίας θυσίασε αρκετά χρήματα, μιας και παίρνει 25 εκ. ευρώ το χρόνο, για το καλό της ομάδας και κυρίως για να υπάρχει χώρος στο salary cup ώστε να υπογράψουν νέο συμβόλαιο παίκτες όπως οι Iguodala, Livingston, Pachulia, West και McGee. Κάτι που έγινε τελικά, χωρίς βέβαια να γλιτώσουν τον φόρο πολυτελείας που πληρώνουν οι ομάδες που ξεπερνούν το όριο του salary cup.

Επιπρόσθετα, συμφώνησαν και με τον Nick Young, έναν παίκτη που ζει και αναπνέει για να σουτάρει τρίποντα. Χαρακτηριστικά, την περασμένη σεζόν με τους Lakers σε 26 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο είχε 10 προσπάθειες από τα 7.25 με ποσοστό ευστοχίας 40.4%. Στο ρόστερ τους επίσης ενσωματώθηκε ακόμα ένας Shooting Guard ο Ισραηλινός Omri Casspi (5.9 πόντοι μ.ο. σε 19 λεπτά), ενώ δεν αποκλείεται να αποδειχτεί λαβράκι ο 22χρονος Jordan Bell, που «ψάρεψαν» από τους Bulls, στους οποίους έδωσαν 3.5 εκατομμύρια δολάρια για να τον κάνουν δικό τους. Ο εν λόγω παίκτης επιλέχθηκε φέτος στο Νο.38 στα draft, ενώ στο κολλέγιο άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις όσον αφορά το αμυντικό κομμάτι. Δεν έχει κρύψει άλλωστε πως πρότυπο του είναι ο Draymond Green, που ως γνωστόν έχει ανακηρυχτεί δις ως ο κορυφαίος αμυντικός στο ΝΒΑ. Δύο οι αποχωρήσαντες, ο Ian Clark (6.8 πόντοι μ.ο.) και ο McAdoo.

Εκτίμηση:  
Δύσκολα θα βρεθεί ομάδα να τους σταματήσει και φέτος. Οι Warriors με την προσθήκη του Durant, όπως αποδείχτηκε περίτρανα και πέρσι, είναι αχτύπητοι και έχουν μετατραπεί σε υπερδύναμη. Πολύτιμη συνεισφορά όμως έχουν όλοι οι παίκτες και όχι μόνο αυτοί που πρωταγωνιστούν (Curry, Thompson, Green, Durant). Από τον Pachulia μέχρι και τον West. Φτάνει μόνο να αναφέρουμε πως μέχρι και ο μόνιμος πρωταγωνιστής της εκπομπής «Shaqtin’ a fool», Javale McGee, που έχει τη φήμη του γκαφατζή, είχε ουσία, παίζοντας πιο ώριμα από ποτέ στην καριέρα του με τη φανέλα των πρωταθλητών, βοηθώντας αρκετά κάτω από τη ρακέτα. Υποψιασμένες όλες οι αποδόσεις υπέρ τους, τόσο για κατάκτηση πρωταθλήματος, όσο και για την πρωτιά στη Δυτική περιφέρεια.


LA Clippers: Όλο μέλι και από τηγανίτα τίποτα

Τι έκαναν πέρσι:

Κάθε σεζόν ξεκινάει για τους Clippers με πολλά λόγια, όνειρα και φιλοδοξίες. Στο τέλος όμως και στην πιο κρίσιμη στιγμή (των πλέι-οφ στην προκειμένη) απογοητεύουν τους φίλους τους. Κάτι αντίστοιχο έγινε και πέρσι.
Τερμάτισαν στην 4η θέση της regular season με ρεκόρ 51-31, που τους έδινε το πλεονέκτημα έδρας στον πρώτο γύρο με τους Jazz. Στάθηκαν πολύ άτυχοι όμως με τον τραυματισμό του Griffin στο 3o game της σειράς για να γνωρίσουν τον αποκλεισμό μετά από 7 συγκλονιστικά ματς (3-4) με τους «μορμόνους».

Ρόστερ:

Εκτός από τον μαέστρο τους, Chris Paul (18.1 πόντοι / 9.2 ασίστ / 5 ριμπάουντ / 2 ασίστ μ.ο.), απώλεσαν άλλους δύο βασικούς. Τον καλύτερο σουτέρ τους, Redick (15 πόντοι μ.ο. με 42.9% στα τρίποντα) και τον καλύτερο αμυντικό τους, Mbah a Moute (6.1 πόντοι μ.ο.).
Το κενό του CP3 καλούνται να καλύψουν οι Beverley (9.5 πόντοι / 5.9 ριμπάουντ / 4.2 ασίστ μ.ο.) και Teodosic, με τον Σέρβο να κάνει επιτέλους το άλμα στην καριέρα του και να αφήνει εξαιρετικές εντυπώσεις στην pre-season.

Ακόμα πιο ηγετικό ρόλο θα έχει φέτος ο Griffin (21.6 πόντοι / 8.4 ριμπάουντ / 4.9 ασίστ μ.ο.), ένας από τους πιο σταθερούς Power Forward στο ΝΒΑ, με μικρή απόκλιση στα νούμερα του από τη rookie σεζόν του.
Θέση βασικού θα έχει φέτος ο Austin Rivers (12 πόντοι μ.ο.), που ως γνωστόν είναι γιός του προπονητή Doc Rivers, ενώ το ρόλο του αντί-Redick θα αναλάβει ο Gallinari (18.2 πόντοι / 5.2 ριμπάουντ μ.ο.), ένας παραγωγικός σκόρερ και δεινός σουτέρ από όλες τις θέσεις του γηπέδου.

Ως 6ος παίκτης θα έρχεται ο επίσης νεοφερμένος Lou Williams (17.5 πόντοι μ.ο. με Lakers και Rockets), καλύπτοντας στην ουσία του κενό του Jamal Crawford (12.3 πόντοι μ.ο.), που μεταπήδησε στους Timberwolves.
Παρελθόν αποτέλεσαν άλλοι τρεις παίκτες. Ο λόγος για τους Speights (8.7 πόντοι / 4.5 ριμπάουντ μ.ο. σε 15.7 λεπτά), Felton (6.7 πόντοι μ.ο.) και Brandon Bass (5.6 πόντοι μ.ο. ενώ αντίο είπε ο Paul Pierce, που έκλεισε την σπουδαία καριέρα του (μετά από 19 σεζόν) στους Clippers.

Ο αριθμός των νέων παικτών έφτασε τους 7 αν υπολογίσουμε και τους Dekker (6.5 πόντοι / 3.7 ριμπάουντ μ.ο.), Montrezl Harrell (9.1 πόντοι / 3.8 ριμπάουντ μ.ο.) και Willie Reed (5.3 πόντοι / 4.7 ριμπάουντ μ.ο.), που γεμίζουν τον πάγκο τους.

Εκτίμηση:
Ολικό φρεσκάρισμα και ριζική ανανέωση φέτος από τους Clippers μπας και αλλάξει η μοίρα τους στα πλέι-οφ, όπου αποτυγχάνουν συνεχώς να κάνουν την υπέρβαση. Μόνο δύο βασικοί παρέμειναν από την περσινή ομάδα, οι Griffin και De Andre Jordan, ήρθαν συνολικά 7 αξιόλογοι νέοι παίκτες και υπήρξαν 4 κομβικές αποχωρήσεις, με πρώτη και καλύτερη αυτή του Paul.

Πάγια επιθυμία του Doc Rivers σε όποια ομάδα και αν βρίσκεται είναι να υπάρχει από πίσω καλό supporting cast. Οι Clippers με τις κινήσεις τους φέτος κατάφεραν να έχουν αρκετούς αναπληρωματικούς παίκτες, που θα δίνουν βοήθειες όταν πρέπει να ξεκουράζονται οι βασικοί. Ξεχωρίζει φυσικά ο Lou Williams, που προβάρει ως πρώτο φαβορί (μαζί με τον Gordon των Rockets) με απόδοση 2.25 για το βραβείο του καλύτερου 6ου παίκτη.

Εύκολα ή δύσκολα περιμένω να δώσουν το παρών στα πλέι-οφ, αλλά το αρχικό 1.60 για αυτό το ενδεχόμενο υποχώρησε στο 1.44 στον Stoiximan. Έχω φωνή και για το over 43.5 νικών τους (1.75/Stoiximan), αφού αν τα κάνουν κάπου μαντάρα θα είναι ξανά στα πλέι-οφ.


LA Lakers: Ατενίζουν το μέλλον στον αστερισμό του Ball

Τι έκαναν πέρσι:

Όπως ήταν αναμενόμενο οι Lakers έμειναν εκτός πλέι-οφ για 4η σερί σεζόν. Κατά περιόδους, κυρίως στο ξεκίνημα και μέχρι τον Νοέμβρη (10-10 ρεκόρ), όπου κέρδισαν μεταξύ άλλων Warriors, Rockets και Thunder στο Staples Center, παρουσίασαν ένα αξιόμαχο σύνολο, χάρη και στους νεωτερισμούς του Luke Walton, ενός εκ των πιο φιλόδοξων head coach που κυκλοφορούν στο ΝΒΑ. Ωστόσο δεν ήταν επτασφράγιστο μυστικό πως θα επιδίδονταν σε ένα ανελέητο tanking (σκόπιμες και ηθελημένες ήττες δηλαδή), προκειμένου να προστατέψουν το pick 1ου γύρου στο draft. Κόντρα στη λογική και τους στόχους τους έκλεισαν τη regular season με ρεκόρ 5-1 (η ήττα από Warriors στο Όκλαντ), για να τερματίσουν τελικά (με ρεκόρ 26-56) τρίτοι από το τέλος.

Ρόστερ:

Ενεπλάκησαν στο πρώτο σπουδαίο trade του καλοκαιριού, θυσιάζοντας τον D’ Angelo Russell (15.6 πόντοι / 6.8 ασίστ μ.ο.), ώστε του χρόνου να είναι σε θέση να διεκδικήσουν κάποιον all star player (Paul George ή Lebron James). Πακέτο με τον Russell παραχωρήθηκε στους Nets και ο Ρώσος Center Timofey Mozgov, του οποίου το παχυλό συμβόλαιο αποτελούσε «πληγή» για το salary cup.

Έτσι απέκτησαν (για έναν χρόνο) επιτέλους έναν αξιόλογο ψηλό και πολυδιάστατο σκόρερ στη front line. Ο λόγος για τον Brook Lopez, έναν από τους πιο τίμιους και συνάμα υποτιμημένους ψηλούς, με σταθερά καλή πορεία την τελευταία 5ετια στους Nets (19.7 πόντοι μ.ο. με 51.6% ευστοχία στα δίποντα). Μοναδικό του μελανό σημείο τα ριμπάουντ, ενώ φέτος πρόσθεσε στο… ρεπερτόριο του και το σουτ τριών πόντων (1.8 εύστοχα σε 5.2 προσπάθειες).

Όλα αυτά με γνώμονα φυσικά τον Lonzo Ball, που έχει λάβει το χρίσμα για να γίνει ο μελλοντικός τους ηγέτης. Τα πρώτα δείγματα γραφής στο Summer League ήταν εξαιρετικά, ανακηρύχθηκε MVP της διοργάνωσης με 16.3 πόντους, 9.6 ασίστ, 7.7 ριμπάουντ και 2.5 κλεψίματα μ.ο. Ήδη ο Magic Johnson στάζει μέλι στο όνομα του, εκθειάζοντας κυρίως την πάσα του.

H μεγαλύτερη αποκάλυψη όμως στο Summer League του Las Vegas ήταν ο Kyle Kuzma, ο οποίος βρέθηκε στην «πόλη των Αγγέλων» μέσω του trade με τους Nets, που τον είχαν επιλέξει φέτος στο Νο.27 των draft. Ολοκλήρωσε τη διοργάνωση με 22 πόντους, 6.4 ριμπάουντ και 3 ασίστ μ.ο. σουτάροντας παράλληλα με 48% από τα 7.25! Στον τελικό μάλιστα με τους Blazers ανακηρύχθηκε MVP, με 30 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Εξαιρετική κίνηση μπορεί να αποδειχτεί και αυτή του Caldwell-Pope (13.8 πόντοι μ.ο.), που απαλλαγμένος από το άγχος της συμμετοχής στα πλέι-οφ με τους Pistons, θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο παραγωγικός, παίζοντας πιο απελευθερωμένα σε μια ομάδα που στην ουσία δεν έχει χειροπιαστούς στόχους. Βέβαια ο KCP υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο για τους προφανείς λόγους (χώρος στο salary cup για να διεκδικήσουν κάποιον all star παίκτη).

Τελευταία τους προσθήκη ο Bogut με τα… γυάλινα πόδια, αφού είναι μοιραίο να τραυματίζεται κάθε σεζόν. Δεν είναι τυχαίο πως η πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ ήταν και η μοναδική που δεν έχασε ούτε ένα ματς. Κάλλιστα παίρνει το βραβείο του πιο άτυχου και γκαντέμη παίκτη. Μην ξεχνάμε πως πέρσι τραυματίστηκε στο 58ο δευτερόλεπτο του ντεμπούτου του με τη φανέλα των Cavs. Όσο παίξει πάντως ο Αυστραλός θα βοηθήσει κυρίως στον τομέα της άμυνας.

Το άλλο μεγάλο prospect ακούει στο όνομα του Brandon Ingram, που ψήθηκε πέρσι (9.4 πόντοι / 4 ριμπάουντ σε 28.8 λεπτά μ.ο.) και ως 2ετης παραδοσιακά αναμένεται να παρουσιαστεί βελτιωμένος, παίρνοντας (ως βασικός) ακόμα μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής. Ο Magic Johnson μάλιστα δήλωσε πως πρέπει να βγει μπροστά φέτος και να εξελιχθεί στον καλύτερο σκόρερ της ομάδας, ενώ υπάρχουν και δημοσιεύματα που τον θέλουν (μέσα σε έναν χρόνο) να ψηλώνει κατά 4 πόντους, φτάνοντας έτσι τα 2.10 μέτρα.

Θυμίζω πως στο All star break ο Magic Johnson, που είχε αναλάβει χρέη προέδρου, έδωσε στους Rockets τον πιο παραγωγικό παίκτη της ομάδας (με 18.6 πόντους μ.ο. και 39% στα τρίποντα), Lou Williams, με τον Brewer να κάνει το αντίθετο δρομολόγιο. Η άλλη αξιοσημείωτη αποχώρηση ήταν αυτή του Nick Young (13.2 πόντοι μ.ο. με ποσοστό 40.4% από τα 7.25), που έχει μονοδιάστατο παιχνίδι και δεν προσέφερε πουθενά αλλού πέρα από την περιφέρεια με τα αμέτρητα τρίποντα που επιχειρούσε.

Εκτίμηση:

Άλλη μια μεταβατική σεζόν ενόψει για τους «λιμνάνθρωπους», που θα έχουν ευκαιρία να ανέβουν επίπεδο την επόμενη σεζόν όταν και κατά πάσα πιθανότητα θα υπογράψουν συμβόλαιο συνεργασίας με τον Paul George, ο οποίος μένει ελεύθερος και έχει δηλώσει ανοιχτά την επιθυμία του να μετακομίσει στη γενέτειρα του.

Ο Ball έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί στον ηγέτη των φετινών Lakers, αν κρίνουμε και από τις εμφανίσεις του στο Summer League, που δε μπορεί να αποτελέσει βέβαια αξιόπιστο δείγμα. Οι προϋποθέσεις λοιπόν υπάρχουν, το ταλέντο επίσης, ευνοεί και το γεγονός πως θα πάρει ευκαιρίες σε ομάδα που δεν θα πρωταγωνιστήσει, όμως η απόδοση (3.50/Bet365) για να πάρει το βραβείο του καλύτερου rookie είναι πολύ χαμηλή για μια τόσο δύσκολη και ανοιχτή αγορά.

Να θυμίσω με την ευκαιρία πως πέρσι το βραβείο του καλύτερου rookie κατέληξε στα χέρια του Brogdon, μόνο και μόνο επειδή ο Embiid, που στις καρδιές μας ήταν ο καλύτερος, τραυματίστηκε νωρίς (έπαιξε μόλις 30 ματς), οπότε θα ήταν σκανδαλώδη και πολύ άδικη απόφαση να του δώσουν το βραβείο με τόσο μικρό δείγμα γραφής.

Θα αποτελέσουν μία από τις πιο fun-to-watch ομάδες και είμαι αρκετά αισιόδοξος για λογαριασμό τους. Και για να μιλήσουμε πιο στοιχηματικά, θεωρώ εφικτό να ξεπεράσουν το όριο των 32.5 νικών (1.87/Stoiximan). Επίσης, παίζεται και το 1.70 για να έχουν περισσότερες νίκες (H2H) από τους Magic.


PHX Suns: Μετά τους Booker και Bledsoe το χάος

Τι έκαναν πέρσι:

Σαν σύνολο δεν πήγαν καλά και τερμάτισαν στην τελευταία θέση της κατάταξης της Δυτικής περιφέρειας, έχοντας συνολικά το 2ο χειρότερο ρεκόρ (24-58) στο ΝΒΑ. Χαλαροί στην άμυνα, ενδιαφέρονταν κυρίως για το πως θα εκδηλώσουν τις επιθέσεις τους και κάπως έτσι δέχονταν 113.3 πόντους μ.ο. που αποτέλεσε και τη χειρότερη επίδοση.

Τα πάντα εξαρτιόντουσαν από τα κέφια και τις ορέξεις των δύο εκρηκτικών τους Guard, του Devin Booker (22.1 πόντοι μ.ο. με ) και δευτερευόντως του Bledsoe (21.1 πόντοι / 6.3 ασίστ / 4.8 ριμπάουντ μ.ο.), με τον τελευταίο να απουσιάζει από τα 15 τελευταία ματς της κανονικής περιόδου προκειμένου να δοθούν ευκαιρίες και σε άλλους παίκτες. Highlight η εξωπραγματική εμφάνιση του Devin Booker στις 24 Μαρτίου στο «Garden» της Βοστόνης, όπου απέναντι στους Celtics πέτυχε 70 πόντους (με 21/40 σουτ εντός πεδιάς, 24/26 βολές) για να γίνει έτσι ο νεότερος παίκτης στην ιστορία της λίγκας που σκοράρει τόσους πολλούς πόντους. Παράλληλα, με αυτή την εμφάνιση ο νεαρός Guard κατέγραψε την 10η καλύτερη επίδοση όλων εποχών!

Ρόστερ:

Έμειναν αμέτοχοι σε όλη την παραφιλολογία, που τους ήθελε να εμπλέκονταν σε trade με τους Cavs για τον Irving είτε να συμφωνήσουν με κάποιον καλό free agent όπως πχ. τον Millsap. Τρεις ήρθαν, δύο έφυγαν. Από τους νεοφερμένους ξεχωρίζει ο Mike James, που πέρσι αγωνίστηκε με επιτυχία στον Παναθηναϊκό, ο Anthony Bennett, που θεωρείται όχι και άδικα ως το πιο αποτυχημένο Νο.1 pick των drafts, μετά από ένα φεγγάρι στην Ευρώπη με τα χρώματα της Φενέρμπαχτσε, ενώ ο έτερος νεοφερμένος είναι ο Troy Daniels (8.2 πόντοι μ.ο. σε 17.7 λεπτά με Grizzlies).

Αντίστοιχα, αποδεσμεύτηκαν οι Leandro Barbosa (6.3 πόντοι μ.ο.) και Ronnie Price, ενώ στα draft (Νο.4) επένδυσαν πάνω στον Josh Jackson, που θεωρείται ο καλύτερος αμυντικός από όλους τους rookie.
Η ατυχία χτύπησε ξανά την πόρτα του Brandon Knight (11 πόντοι μ.ο.), αφού υποβλήθηκε σε χειρουργείο στο αριστερό γόνατο (ολική ρήξη χιαστού) και όπως ανακοινώθηκε και από επίσημα χείλη θα χάσει όλη τη σεζόν. Να θυμίσω πως και στην πρώτη του σεζόν (2014-2015) στους Suns είχε χτυπήσει τον αστράγαλο του και πρόλαβε να παίξει μόλις σε 11 αγώνες.

Μερικά από τα κατορθώματα του Devin Booker αναφέρθηκαν παραπάνω. Προσωπική μου εκτίμηση πως αν συνεχίσει να έχει το ίδιο δολοφονικό ένστικτο ο άνθρωπος με το… αγγελικό πρόσωπο θα αφήσει εποχή τα επόμενα χρόνια. Αυτός και ο Bledsoe κατά κύριο λόγο θα είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την παραγωγικότητα της ομάδας, ενώ πολλά περιμένουν και φέτος από τον T.J. Warren (14.4 πόντοι / 5.1 ριμπάουντ μ.ο.), που έχει αλματώδη πορεία.

Στην ομάδα παρέμεινε και ο Tyson Chandler (8.4 πόντοι / 11.5 ριμπάουντ μ.ο.), ένας έμπειρος και δυναμικός Center, που κλασικά θα αφήνει πολύ ενέργεια κάθε βράδυ μέσα στο παρκέ. Άλλος ένας έμπειρος παίκτης στο νεανικό σύνολο του Watson είναι ο Jared Dudley (6.8 πόντοι / 3.5 ριμπάουντ μ.ο.).

Εκτίμηση:

Ταλέντο υπάρχει στους κόλπους της ομάδας, με προεξέχων και πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τον εκρηκτικό σκόρερ Devin Booker.
Δεν περιμένω πολλές αλλαγές σε σχέση με την περσινή σεζόν, αφού μιλάμε ουσιαστικά για την ίδια ομάδα με τον ίδιο προπονητή, ο οποίος θα τηρήσει την ίδια φιλοσοφία, που δεν είναι άλλη από την ανάπτυξη δεξιοτήτων των πολλών νεαρών παικτών που υπάρχουν στο ρόστερ.

Πέρσι ήταν η ομάδα με το 2ο υψηλότερο pace (κατοχές που έχει στα 48 λεπτά αγώνα) και κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και φέτος. Η παρουσία των Booker και Bledsoe στα Guard εξασφαλίζει πως θα τρέχουν ανελέητα στο γήπεδο.
Στο 28.5 έχει τοποθετηθεί το όριο των νικών τους και προφανώς δεν υπάρχει λόγος να μπλέξουμε με μία ομάδα που δε θα ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για νίκες όπως πέρσι που έκανε tanking και όπως αναφέρθηκε και παραπάνω την απασχολεί περισσότερο η εξέλιξη των νεαρών παικτών.


SAC  Kings: Αλλαγή φιλοσοφίας

Τι έκαναν πέρσι:

Μπορεί να χωριστεί σε δύο περιόδους η περσινή τους πορεία. Με το δίδυμο Gay και Cousins μέσα στο παρκέ το ρεκόρ τους ήταν 16-24. Στις 18 Γενάρη όμως ο πρώτος τραυματίστηκε στον αχίλλειο τένοντα για να τερματιστεί άδοξα η σεζόν για αυτόν.
Έκτοτε ανέλαβε δράση ο Cousins, μέχρι όμως το All-Star break (24-33 τότε το ρεκόρ τους), όπου ο Divac αποφάσισε πως ήταν καλύτερο για το σύλλογο να ανταλλάξει το ιδιόρρυθμο αστέρι της ομάδας με τον προβληματικό χαρακτήρα (Cousins) και να πάρει τον Buddy Hield και τον Tyreke Evans από τους Pelicans.

Από εκεί και έπειτα άλλαξε το πλάνο του Joerger. Πιο ομαδικό μπάσκετ και μοιράστηκε ο χρόνος συμμετοχής και σε υπόλοιπους παίκτες που ως τότε δεν είχαν θέση στο rotation. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση ο Παπαγιάννης, που αγωνίστηκε σε 22 ματς, έχοντας 5.6 πόντους και 3.9 ριμπάουντ μ.ο. σε 16 λεπτά μ.ο.

Τελικά κατέλαβαν την 12η θέση στη Δύση με συνολικό ρεκόρ 32-50 και απολογισμό 8-17 μετά το all star, στη μετά Cousins εποχή δηλαδή. Ενδιαφέρον στατιστικό πως είναι η μοναδική ομάδα που επί 11 σερί σεζόν καταγράφει αρνητικό πρόσημο στο average του offensive και defensive rating. Τον μέσο όρο δηλαδή πόντων που σημειώνει και που δέχεται ανά 100 κατοχές μπάλας.

Ρόστερ:

Η αποχώρηση του πιο πληθωρικού Center στο NBA, Cousins (27.8 πόντοι / 10.6 ριμπάουντ / 4.8 ασίστ μ.ο.) υπήρξε η αφορμή να λάμψουν μερικοί παίκτες που ως τότε απλά σκούπιζαν τον πάγκο. Ένας από αυτούς ήταν ο rookie Skal Labissiere, ο οποίος μετά το All star ανέβασε στο κατακόρυφο τα νούμερα του (10.8 πόντοι / 6 ριμπάουντ μ.ο.) λόγω και αυξημένου χρόνου συμμετοχής (22.4 λεπτά μ.ο.).

Ομοίως και ο δευτεροετής Cauley-Stein έδειξε θετικά στοιχεία και φέτος προορίζεται για βασικό 5αρι, έχοντας τα δύο δικά μας παιδιά (Κουφό, Παπαγιάννη) από πίσω του. Στα 25 ματς που ξεκίνησε ως βασικός Center πρόσφερε 13.1 πόντους και 8.7 ριμπάουντ σε 31 λεπτά συμμετοχής. Τελευταίος και καλύτερος ο Buddy Hield, ένας σουτέρ ολκής από τη γραμμή του τριπόντου (42.8%) που παρήγαγε 15.1 πόντους μ.ο. στα 29 λεπτά που αγωνίστηκε.

Πάμε και στις αλλαγές του καλοκαιριού. Σωρηδόν οι αποχωρήσεις, για άλλες πολιτείες τράβηξε ο 2ος πιο παραγωγικός σκόρερ, Rudy Gay (18.7 πόντοι / 6.3 ριμπάουντ μ.ο.), αλλά και οι Afflalo (8.4 πόντοι μ.ο.), Darren Collison (13.2 πόντοι / 4.6 ριμπάουντ μ.ο.) και McLemore (8.1 πόντοι μ.ο.).

Κίνηση ουσίας ο George Hill (16.9 πόντοι / 4.2 ασίστ μ.ο.), ερχόμενος από μεστή σεζόν στη Γιούτα με τους Jazz. Πακέτο από τους Grizzlies υπέγραψαν οι Vince Carter (8 πόντοι μ.ο.) και Zach Randolph (14.1 πόντοι / 8.2 ριμπάουντ μ.ο), που θα επωμιστούν επιπλέον το ρόλο του καθοδηγητή και των πνευματικών πατεράδων για τους πολλούς νεαρούς και άπειρους παίκτες που διαθέτει η ομάδα.

Εκτός όλων των προαναφερθέντων θα δούμε και 4 rookies, τρεις εκ των οποίων εξασφάλισαν στα φετινά drafts. Στο Νο.5 επέλεξαν τον De’ Aaron Fox, backup του Hill στη θέση 1. Τον Justin Jackson (στο Νο.15) που θα πέσει απευθείας στα βαθιά μιας και προορίζεται για βασικός Small Forward και τον Harry Giles στο No.20 που έχει πάθει ήδη δύο φορές και στα δύο γόνατα ρήξη χιαστών. Τελευταίος και καλύτερος ο Σέρβος Bogdan Bogdanovic, που πιθανότατα να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη αποκάλυψη της φετινής σεζόν, μιας και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να δείξει την κλάση και το ταλέντο του από την πρώτη του σεζόν κιόλας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Εκτίμηση:

Ομάδα μυστήριο οι φετινοί Kings, με τον Divac να έχει ένα συγκεκριμένο project, όπως φάνηκε μετά την παραχώρηση του Cousins. Υπάρχουν αρκετοί νεαροί στο ρόστερ, μεταξύ των οποίων 3 rookies, με κάποιους από αυτούς να υπολογίζονται και για τη βασική 5αδα (Cauley-Stein, Labissiere, Jackson). Επιπλέον, στο δυναμικό τους προστέθηκε ο καλύτερος Ευρωπαίος παίκτης της περσινής σεζόν, Bogdan Bogdanovic. Πανέξυπνη κίνηση ο George Hill, ενώ αποκτήθηκαν και δύο βετεράνοι (Randolph, Carter), που μπορούν να βοηθήσουν με πολλούς τρόπους.

Εντελώς καινούργια ομάδα στήνει ο Joerger, υπάρχει κράμα εμπειρίας και νεανικού ενθουσιασμού, αλλά το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο. Αν στρεφόμουν κάπου όσον αφορά το όριο νικών τους (28.5) θα ήταν στο under.

Αρθρογραφία

Ποιοι Είμαστε

about us

Makrabet Twitter

MAKRABET TWITTER

Makrabet Facebook

2022 09 MAKRABET FB
01715173611