«Ανεπιθύμητοι όσοι κερδίζουν»

11/12/2017 04:00
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο: «δεν μπορώ να ποντάρω», «με αφήνει να παίξω μόνο ένα ευρώ», «έφαγα λίμιτ», «μου έβαλαν όριο», «μου κλείδωσαν τον λογαριασμό».
Τα κρούσματα είναι πλέον πολλά, όλο και περισσότεροι παίκτες κερδίζουν χρήματα και αντιμετωπίζουν με τρόμο το εικονίδιο του νέου μηνύματος στον λογαριασμό τους όταν αυτό «ανάβει». Τα παράπονα είναι πολλά, αλλά οι εταιρείες έχουν το μαχαίρι και το καρπούζι.

Πλέον τα όρια σε λογαριασμούς που κερδίζουν χρήματα, δείχνουν να έχουν «υπέρμετρη» γνώση σε «περίεργες» αγορές ή έχουν αποκτήσει εξειδίκευση είναι κανόνας. Οι λόγοι πίσω από την τακτική των μπουκ είναι πολλοί και θα προσπαθήσουμε να τους αναλύσουμε. Όχι μόνο μέσα από αυτό το άρθρο, αλλά και από μία «θεματική βραδιά» που πιθανότατα θα γίνει σύντομα στο live chat του Makrabet.

Σε αυτήν οι ειδικοί… κλεισίματος λογαριασμών (Wise Guys, DSuker, Ερμής, αλλά και οι υπόλοιποι συντελεστές) θα απαντήσουν σε όλες τις απορίες που τυχόν έχετε. Η δική μου συνεισφορά περιορίζεται στη γενική γνώση σχετικά με το θέμα, αλλά και στο γεγονός ότι έχω παρακολουθήσει (ως παίκτης φυσικά) τις εξελίξεις των μπουκ για πάνω από μία 20ετία, όπως και ότι έχω μερικούς παλιόφιλους σε εταιρείες του εξωτερικού, που κατά καιρούς με έχουν διαφωτίσει για τακτικές που ακολουθούνται.

Το σημαντικό είναι ότι το άρθρο που ακολουθεί μπορεί να αποτελέσει τροφή για σκέψη και να προκύψουν ερωτήματα που στο live chat είναι δυνατόν να συζητηθούν και να απαντηθούν. Φυσικά, προσωπικές εμπειρίες και ερωτήσεις μπορούν να προστεθούν στα σχόλια του άρθρου.

Γιατί το limit πάει σύννεφο;

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες ο στοιχηματισμός έχει αλλάξει τρομερά. Η διάδοση του internet άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τόσο οι παίκτες, όσο και οι εταιρείες. Το στοίχημα έφυγε από τα παραδοσιακά επίγεια «μπουκάδικα» και πήγε στην οθόνη του υπολογιστή (αρχικά) και του κινητού (αργότερα). Τα πάντα γίνονται γρήγορα, το live betting πρόσθεσε περισσότερα ρίσκα και στις δύο πλευρές και τα στατιστικά μπήκαν στο παιχνίδι.

Πολλοί άνθρωποι πλέον στρέφονται στο στοίχημα για να βγάλουν τα ως προς το ζην και όχι απλά για να διασκεδάσουν. Οι εταιρείες προφανώς δεν θέλουν αυτούς τους παίκτες, γι’ αυτό αρχίζουν να μοιράζουν «κίτρινες κάρτες» σε λογαριασμούς. Όπως και στο ποδόσφαιρο όμως, έτσι και στους μπουκ, οι πολλές κίτρινες φέρνουν την κόκκινη…

Βασικοί παράγοντες για να μπει στο στόχαστρο ένας λογαριασμός είναι το μέγεθος του πονταρίσματος, η συμπεριφορά του «λογαριασμού», το κέρδος που βγάζει και η ενασχόλησή του με «ύποπτα» ματς. Παλιότερα έπαιζε ρόλο και η εκμετάλλευση των μπόνους που έδιναν οι εταιρείες, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία τους αυτά πλέον αποτελούν παρελθόν ως κομμάτι του μάρκετινγκ.

Οι επαγγελματίες στο μεταξύ έχουν αποκτήσει εξελιγμένα εργαλεία για να ποντάρουν γρήγορα και έγκυρα σε γεγονότα, ενώ είναι εξοικειωμένοι με τα μαθηματικά που μακροπρόθεσμα δίνουν πλεονέκτημα έναντι των απλών παικτών και, φυσικά, έναντι των εταιρειών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι μπουκ δεν θέλουν να έχουν στα κιτάπια τους arbers (ας τους πούμε «κερδοσκόπους» για όσους δεν γνωρίζουν, δηλαδή παίκτες που ποντάρουν υπέρ και κατά της ίδιας προσφοράς σε διαφορετικές εταιρείες με σκοπό το σίγουρο κέρδος).

Παρά τις διαβεβαιώσεις των εταιρειών για το αντίθετο, οι μπουκ προσπαθούν με την τακτική του limit να περιορίσουν κερδισμένους παίκτες από το να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους ή ακόμα και να εγκαταλείψουν τους λογαριασμούς τους εντελώς. Μερικές φορές προσπαθούν να αποθαρρύνουν τόσο πολύ τους παίκτες παρακρατώντας τα κέρδη τους (παράνομα φυσικά), όπως συνέβη σε γνωστό μου από το εξωτερικό που μόλις πριν από λίγες εβδομάδες πήρε τα χρήματά του από πασίγνωστη εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα μας, αφού πρώτα χρειάστηκε για έξι μήνες να τα διεκδικεί με δικηγόρο.

Επίσης, ανάμεσά μας βρίσκεται ένας πολύ καλός μου φίλος που ίσως είναι ο άνθρωπος με τους περισσότερους λογαριασμούς σε διαφορετικές εταιρείες στοιχημάτων! Κάθε φορά που μιλάμε θα μου αναφέρει μία νέα εταιρεία που δοκιμάζει. Είναι ο ίδιος που με κατηύθυνε ώστε να αποκτήσω λογαριασμό σε εταιρεία του Καζακστάν (ακόμα είναι ενεργός κι ευτυχώς με πλήρωσαν οι άνθρωποι, να είναι όλοι τους καλά εκεί στις μακρινές, εξωτικές και φιλόξενες στέπες τους).

Στο θέμα μας όμως…

Τα κριτήρια για το «λιμιτάρισμα»

Οι εταιρείες προφανώς θέλουν παίκτες που αφήνουν λεφτά και όχι να κερδίζουν. Αυτοί που χάνουν περισσότερα απ’ όσα κερδίζουν σε καθημερινή βάση είναι εκείνοι που κρατούν ζωντανούς τους μπουκ. Οι επαγγελματίες παίκτες δεν είναι ευπρόσδεκτοι, συνεπώς πρέπει να τους ξεχωρίσουν από το πλήθος των νέων λογαριασμών που καθημερινά ανοίγονται. Πώς;

• Ύψος πονταρίσματος: Οι επαγγελματίες παίκτες δεν κάνουν πειράματα με τα χρήματά τους. Πολλές φορές παίζουν δεκαδικούς αριθμούς διότι τόσα χρειάζονται για να καλύψουν το στοίχημα που έχουν παίξει σε κάποια άλλη εταιρεία. Ποσά όπως 128,32 ευρώ υποδεικνύουν ότι πίσω από τον λογαριασμό κρύβεται arber. Αν παίζετε παράξενους αριθμούς και δεν είσαστε arber, διπλό το λάθος σας…

• Hit ‘n’ Run: Οι επαγγελματίες παίκτες δεν παίζουν για πλάκα, παίζουν για την επιβίωσή τους. Δύσκολα θα μείνουν στη σελίδα μίας εταιρείας για πολλή ώρα, θα δουν live ένα παιχνίδι και θα τσεκάρουν τα στατιστικά από διάφορα ματς. Όλα αυτά τα κάνουν με άλλους τρόπους (δορυφορικά πιάτα, live stream στους υπολογιστές, παρακολούθηση εξειδικευμένων site για στατιστικά κλπ.). Οι επαγγελματίες μπαίνουν, ποντάρουν, φεύγουν και πάνε στον επόμενο μπουκ για το επόμενο στοίχημά τους.

• Συμπεριφορά: Ένας λογαριασμός που μέχρι πριν λίγο καιρό έπαιζε 20-30 ευρώ σε κάθε στοίχημα και ξαφνικά παίζει τετραψήφια ποσά, θεωρείται ύποπτος. Εφόσον κάνει login από διαφορετικές συσκευές, διαφορετικές IP, μερικές φορές από διαφορετικές χώρες και έχει διαφοροποιηθεί (προς τα πάνω ή προς τα κάτω) ο όγκος των στοιχημάτων, σίγουρα φωνάζει «ύποπτος».

• Ύποπτα ματς: Η επιμονή κάποιων παικτών να ποντάρουν σε ματς που πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη λήξη τους θεωρούνται ή αποδεικνύονται ύποπτα για στημένα, αποτελούν τον εύκολο και σίγουρο τρόπο προς τα όρια ή και το κλείσιμο λογαριασμού.

• Κερδοφορία: Προφανώς ένας παίκτης που κερδίζει πολλά, θεωρείται επικίνδυνος και καμία εταιρεία δεν τον θέλει στις τάξεις της. Παραδόξως όμως η κερδοφορία δεν αποτελεί το πρώτο καμπανάκι για έναν μπουκ. Για να σιγουρευτεί όμως ότι πρόκειται για επαγγελματία παίκτη, πρέπει να περάσει χρόνος και ως τότε ίσως είναι πολύ αργά. Έτσι η κάθε εταιρεία παίρνει «προληπτικά» τα μέτρα της σε τέτοιες περιπτώσεις.

Έκανα αναφορά πιο πάνω στα μπόνους. Οι επαγγελματίες παίκτες σπάνια ενδιαφέρονται για τα μπόνους, διότι απλούστατα πρέπει να εκπληρώσουν πολλούς όρους μέχρις ότου γίνει ανάληψη του ποσού που προσφέρεται από την εταιρεία. Πλέον τα μπόνους έχουν μειωθεί δραματικά, συνεπώς δεν αποτελούν κριτήριο στις περισσότερες περιπτώσεις. Υπάρχει ωστόσο και η «άλλη όψη», δηλαδή οι παίκτες που εκμεταλλεύονταν τα μπόνους με πολλαπλούς λογαριασμούς. Φυσικά και αυτοί μπαίνουν στο στόχαστρο, ενώ αποτέλεσαν έναν βασικό λόγο για την κατάργηση των προσφορών στις εταιρείες.

Προληπτικά μέτρα

Όπως ανέφερα στην αρχή, η άρνηση της εταιρείας να δεχτεί ένα μεγάλο ποντάρισμα ή να δώσει καλές αποδόσεις δεν αφήνει καλές εντυπώσεις, αλλά δεν απαγορεύεται από τους όρους. Οι μπουκ προσπαθούν να εντοπίσουν τους επαγγελματίες παίκτες πριν κάνουν κερδοφόρους τους λογαριασμούς τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν ολόκληρες ομάδες υποστήριξης στις εταιρείες στοιχημάτων, οι οποίες παρακολουθούν λογαριασμούς «υψηλού κινδύνου» με τεχνικά μέσα παρακολούθησης που πριν μερικά χρόνια ούτε καν φανταζόμασταν ότι θα υπήρχαν. Στο επόμενο άρθρο πιθανότατα θα αναφερθώ σε ένα από αυτά που πριν από δύο-τρία χρόνια έγινε γνωστό και το πιθανότερο είναι να βρίσκεται αυτή τη στιγμή εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας!

Οι ομάδες παρακολούθησης των μπουκ ακολουθούν οδηγίες για συγκεκριμένα προφίλ παικτών ανάλογα με τη συμπεριφορά τους και τις στοιχηματικές τους συνήθειες. Συνήθως σε αυτήν την παγίδα πέφτουν παίκτες που δεν είναι επαγγελματίες, αλλά μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Άθελά τους οι κινήσεις τους θυμίζουν επαγγελματίες και βλέπουν σύντομα όρια στους λογαριασμούς τους χωρίς προφανή λόγο. Οι μπουκ νοιάζονται μόνο για τους παίκτες που χάνουν και προσπαθούν να εξαλείψουν το ρίσκο.

Η γενική αρχή τους είναι «κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε». Πολύ καλός φίλος που εργάστηκε σε γνωστή ρώσικη εταιρεία στοιχημάτων μού εξήγησε ότι «όποιος νέος παίκτης έκανε εγγραφή στην εταιρεία μας από κινέζικη IP, αυτόματα έτρωγε limit»! Χωρίς καν να παίξει κάποιο στοίχημα! Δεν υπήρχε καμία περίπτωση πελάτης με έδρα την Κίνα να πόνταρε πάνω από 1-2 ευρώ σε οποιαδήποτε προσφορά, διότι απλούστατα η συντριπτική πλειοψηφία των παλιών πελατών της από κινέζικες ΙΡ ήταν «scammers». Δεν είχε λοιπόν καμία διάθεση να ψάξει αν πρόκειται για «απλό» παίκτη ή «ύποπτο», η μπάλα τούς έπαιρνε όλους χωρίς διακρίσεις. Τόσο απλά…

Η συνηθισμένη ειδοποίησή των εταιρειών προς τους παίκτες που δέχονται όριο είναι ένα μήνυμα στο inbox ή στο μέιλ, αυτού του τύπου: «Σας ενημερώνουμε ότι η ομάδα των trader αποφάσισε πως ο λογαριασμός σας θα τερματιστεί. Δεν χρειάζεται κάποια άλλη κίνηση από την πλευρά σας. Η απόφαση είναι τελεσίδικη και μη αναστρέψιμη». Σε περίπτωση ορίων, το μήνυμα αναφέρει κάτι τέτοιο: «Μετά από έλεγχο του λογαριασμού σας, σας πληροφορούμε ότι θα υπάρχουν περιορισμοί στα μελλοντικά σας στοιχήματα. Αν επιθυμείτε να συνεχίσετε χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, θα υπάρχουν περιορισμοί στις ακόλουθες προσφορές…».

Το κλείσιμο ή το λιμιτάρισμα ενός λογαριασμού δεν είναι παράνομο. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές συλλογικότητες που προσπαθούν να καταπολεμήσουν αυτό το φαινόμενο. Επίσης, υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που ελέγχουν και νομοθετούν στη βιομηχανία του στοιχήματος, όμως ο βασικός τους ρόλος δεν είναι να ελέγχουν τα πονταρίσματα, τους παίκτες, τα όρια και τους περιορισμούς.

Μέχρι όλα αυτά να αλλάξουν λοιπόν, χρειάζεται προσοχή στην επιλογή της εταιρείας και του λογαριασμού που χρησιμοποιείτε. Υπάρχουν εταιρείες που δεν βάζουν όρια, όμως στη συντριπτική πλειοψηφία τους θεωρούνται «παράνομες» στην Ελλάδα ή δεν δέχονται έλληνες πελάτες κι η πρόσβασή τους γίνεται με πλάγιους τρόπους που δεν είναι της παρούσης.

Γιάννης Κυριαζής

Αρθρογραφία

Ποιοι Είμαστε

about us

Makrabet Twitter

MAKRABET TWITTER

Makrabet Facebook

2022 09 MAKRABET FB
01714083930